Yıllardır duyduğumuz bir terim. PRP; Platelet Rich Plasma yani trombositten zengin plazma ile tedaviler. Bu yazıda sizlere PRP nedir, nasıl tedavi eder, ne için kullanılır, kullanılmaması gereken durumlardan bahsedeceğim.
Trombositler, kemik iliği tarafından üretilen, kanın içinde dolaşan vücutta herhangi bir kesi, hasar durumunda oluşan kanamaları durduran ve onarım yapan kan hücrelerdir. Bu hücreler, 30’dan fazla biyolojik olarak aktif protein içermektedir. Bu proteinlerden bazıları yara iyileşmesinde görev almaktadır. Bunlara doku ve hücre büyüme faktörleri denilmektedir. Bu faktörler, dokuda bulunan mesenşimal kök hücreleri, osteoblastlar, fibroblastlar, endotel hücreleri ve deri epidermal hücrelere bağlanırlar. Böylece bu hücrelerde çoğalmayı, hücreler arası destek dokusunun yapılanmasını, kollajen ve hyaluronik asit üretimini sağlayarak doku onarım ve yenilenmesi uyarılmaktadır. İşte PRP ile hedeflenen etki budur. Bu sayede cildimizin gençleştirilmesinde saç, yüz, tendon ve eklem gibi dokuların hızla yenilenmesini sağlamada en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.
PRP nasıl hazırlanır?
Kişinin damarından alınan bir miktar kan, özel tüpler içine konularak santrifüj işleminden geçirilir. Santrifüje edilen kanda trombositlerin ve büyüme faktörlerinin ayrışması sağlanır. Bu ayrışan ekstrat toplanır ve tedavi edilecek bölgeye mezoterapi yöntemleri ile uygulamalar yapılır.
PRP işlemi ne kadar sürer?
İşlem hazırlanması ve uygulanması en fazla yarım saat süren bir işlemdir. Hastalar işlemden hemen sonra günlük aktivitelere dönebilir.
PRP işlemi ağrılı mıdır?
Kan alımı sırasında hafif bir acı duyulur. Çoğunlukla derinin 1,5 mm altına uygulama yapılacağı için işlem öncesinde lokal anestezik kremler uygulanır. Bu nedenle ağrı hissedilmez.
PRP uygulama alanları nelerdir?
- Tüm cildin parlak ve sağlıklı görünüm elde etmesi için
- Saç ekimi sonrası ekilen saçların dayanıklılığını artırmak için
- Saç dökülme problemlerinde
- Yüz, boyun, dekolte, bacak, eller ve kolların kolajen ve hyaluronik asit sentezini artırması nedeniyle antiaging tedavisinde
- Oluşmuş kırışıklıkların giderilmesinde
- Oluşmuş olan yara, çatlak izlerinin iyileşmesine destek amacıyla
- Hiperpigmentasyon denilen ciltte koyu renkleşmelerde
- Lazer veya kimyasal peeling uygulama sonrası cildin yapılanmasına yardımcı olmak için
- Örümcek ağı uygulamaları sonrasında etkinin çabuk ve uzun süre devamlılığını sağlamak için
- Kol altı veya göğüs sarkmalarında toparlamaya yardımcı olmak amaçlı olarak
- Diz, dirsek, omuz, ayak bileği gibi tendon yaralanmalarında, yırtıklarında yada ameliyatlarından sonra onarımlarının hızlanması için
- Kireçlenme yani osteoartriti olan hastaların diz, kalça gibi eklemlerinin tedavisinde kullanılır.
PRP’nin olası yan etkileri nelerdir?
Kendi kanı uygulandığı için kişide bir alerjik reaksiyon beklenmemektedir. Ancak enjeksiyonlar yapıldığı için klasik enjeksiyonda görülen kızarıklık, kanama, morluk, enfeksiyon, allerjik reaksiyonlar, Yanma, kaşıntı ve ödem görülebilir.
PRP uygulama öncesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Uygulamadan en az üç gün öncesinden alkol, ginko biloba, kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, aspirin ve non-steroid antiinflamatuar (romatizmal) ilaçlar kesilmelidir.
PRP uygulama sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Uygulama alanına temas edilmemesi ve güneşten korunmalı, uygulamadan sonra bir gün süreyle banyo yapılmamalı ve uygulama sonrası doktorunuzun önerdiği kremlerin kullanılmalıdır.
PRP uygulaması sonrasında etki ne zaman görülür?
PRP uygulamaları sonrasında hemen etki görülmez. Çünkü büyüme faktörleri dokuda aktivite göstermeleri için zamana ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden asıl etkinin uygulamadan birkaç hafta ve ay içerisinde görüldüğü gözlemlenir. Bu dönemde hastalar sabırlı olmalıdırlar.
PRP tedavileri ne kadar süre uygulanmalıdır?
PRP tedavisine ve ne kadar süreceğine hastalığın şiddetine göre en ideal kişinin kendi hekimi karar verebilir. Ancak genellikle tendon tedavilerinde 2-3 seans PRP tedavilerine ihtiyaç duyulur. Cilt , saç tedavilerinde ise kişinin yaşı tedavi seans süresini belirleyen faktördür. Yaşlandıkça kök hücre sayıları azalacağı için seans sayıları artabilir. İdeal olan 2 haftalık aralıklarla 3-8 seans uygulamalar önerilir. Mezoterapi ürünleri ile kombine yapılırsa daha hızlı ve etkili sonuçlar elde edilebilir. Daha sonra aralıklar uzayabilir.
PRP kimlere uygulanmaz?
Trombosit fonksiyon bozukluğu olan kişilere, trombositopenisi olan kişilere, yaygın sepsisi veya uygulama yapılacak bölgede enfeksiyonu olan kişilere uygulanmamalıdır. Bunlar dışında sigara kullanan, işlem öncesi ağrı kesici, kortikosteroid kullanan kişiler, gebeler, kanser tedavisi görenler kişilere uygulanması önerilmez.
PRP’nin avantajları nelerdir?
Cilt için yapılan uygulamalarda sağlanan antiaging etki dolgu, botox gibi belli bölgeye spesifik değil, derinin daha büyük bir bölümüne yayılması ve daha kalıcı olması büyük bir avantajdır. Ayrıca PRP’nin olumlu sonuçları uygulanan kişiye ait olmakla birlikte daha kalıcıdır. Kişinin kendi ürünü olduğu için vücudun reddetme gibi bir riski yoktur. Diğer uygulamalara göre daha ekonomik bir işlemdir.