Renk Terapisi Nedir? Faydaları Nelerdir? | Dr. Fulden Küçük

Kliniğimize Hoş Geldiniz

Çalışma Saatleri : Pazartesi'den Cumartesi'ye : 13:00 ile 21:00
  İletişim : 0552 670 00 52

Renk Terapisi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tüm dünya 2020 yılının başından beri koronavirüs salgınıyla evlere kapanmış durumda. Eskiden bizi rahatlatan duvar boyamızın ve koltuk takımlarımızın rengi artık bize eskisi kadar canlılık veremiyor. Ama ne zaman güneş pencereden yüzünü gösterse biraz yeşillik görsek hemen içimiz coşkuyla, neşeyle doluyor. Yada canlı renklerden oluşan bir kıyafet giydiğimizde hem kendimiz hem de çevremize enerji saçıyoruz… Tüm bunlar gösteriyor ki renklerin bir gücü var ve renk terapisi ise bu güç her daim sizinle olabilir… Peki bu renk terapisi nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir, bir göz atalım…

Renk terapisi nedir?

Choromo Terapi olarak da bilinen renk terapisi, renk ve renkli ışıkların fiziksel veya zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabileceği fikrine dayanmaktadır. Bu fikre göre, ruh halimizde ve biyolojimizde ince değişikliklere neden olurlar.

Renk terapisinin uzun bir geçmişi vardır. Kayıtlar, renk ve ışık terapisinin bir zamanlar eski Mısır, Yunanistan, Çin ve Hindistan’da uygulandığını göstermektedir. Renk terapisi uzmanı Walaa Al Muhaiteeb, “ Renklerle olan ilişkimiz kültürlerimiz, dinlerimiz ve yaşamlarımızla birlikte gelişti” diyor .

“Işığın tezahürü olarak renk, birçokları için ilahi statüye sahipti. Mısırlı şifacılar kutsallıklarını belirtmek için mavi göğüs zırhları giyerlerdi. Yunanistan’da Athena, bilgeliğini ve kutsallığını belirtmek için altın bir kaftan giyerdi” diyor Al Muhaiteeb.

Günümüzde renk terapisi büyük ölçüde tamamlayıcı veya alternatif tıp tedavisi olarak görülmektedir.

Örneğin, Sunlighten gibi kaplıcalar renk terapisi saunaları sunar ve müşterilerine fayda sağladığını iddia eder.

Sauna misafirleri dinlenmek veya sakinleşmek istiyorlarsa mavi ışığı seçebilirler. Detoks yapmak isterlerse pembe ışığı seçebilirler.

Al Muhaiteeb, müşterilerinin kaygılarını gidermelerine, depresyonu hafifletmelerine ve renk atölyeleri, renk nefes egzersizleri, meditasyonlar ve bire bir seanslar aracılığıyla kendileriyle daha iyi bağlantı kurmalarına yardımcı olmak için renk terapisi kullandığını söylüyor.

Renk terapisinin arkasındaki bilim

Renklerin insanlar üzerinde belirli biyolojik ve psikolojik etkileri var ve bundan yararlanmaya başlamamızın zamanı geldi. Bununla birlikte, renkli ışıkların bedenlerimiz, ağrı seviyelerimiz ve ruh halimiz üzerinde etkileri olabileceği fikrini destekleyecek bazı kanıtlar var. Örneğin, ışık tedavisi, tipik olarak sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan bir tür depresyon olan mevsimsel duygu durum bozukluğunu tedavi etmek için kullanılır .

Mavi ışık fototerapisi, bebekleri etkileyen bir durum olan yenidoğan sarılığını tedavi etmek için hastanelerde yaygın olarak kullanılır . Bu durum kanda yüksek bilirubin seviyelerine neden olarak cildin ve gözlerin sararmasına neden olur.

Tedavi sırasında bebekler uyurken mavi halojen veya floresan lambaların altına yerleştirilir, böylece ciltleri ve kanları ışık dalgalarını emebilir. Bu ışık dalgaları, bilirubini sistemlerinden uzaklaştırmalarına yardımcı olur.

Ek olarak, yapılan bir araştırmada gün boyunca mavi ışığın şunları iyileştirebileceğini öne sürüyor :

  • Uyanıklık
  • Dikkat
  • Reaksiyon süresi
  • Genel durum

Ancak geceleri mavi ışık biyolojik saatlerimizi veya sirkadiyen ritimlerimizi bozarak bize zarar verebilir. Bunun nedeni , vücudumuzun uyumasına yardımcı olan hormon olan melatonini baskılamasıdır .

Yeşil ışık ve ağrı araştırması

Yeşil ışığın migren ve fibromiyalji ağrısı üzerindeki etkileri araştırılmaktadır.

Bir araştırmaya göre, sık sık baş ağrısı çeken birisinin, bahçesinde ağaçlarla ve diğer yeşilliklerle vakit geçirdikten sonra daha iyi hissettiğini gözlemlenmiştir. Katılımcılar, 10 hafta boyunca yeşil LED ışığa maruz kaldıktan sonra ayda daha az migren ve daha az şiddetli fibromiyalji ağrısı bildirdiklerini söylüyor. Yeşil ışık tedavisinin tipik ağrı kesici ilaçların yerini alacağından şüpheliyim, ancak ağrı kesici ilaçları yüzde 10 bile azaltabilirsek, bu büyük bir başarı” diyor. “Ağrı kontrolünün geleceği üzerinde güçlü sonuçları olabilir.”

Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde anesteziyoloji ve nüfus sağlığı profesörü olan Padma Gülur, renk filtreli gözlüklerin ağrı seviyeleri üzerindeki etkisini araştırmaktadır.

Erken sonuçları, yeşil dalga boylarının akut ve kronik ağrıyı azalttığını gösteriyor.

Gülur, opioid salgını ve birçok ağrı kesici ilacın yan etkilerini göz önünde bulundurarak, ağrıyı yönetmeye yardımcı olacak farmakolojik olmayan seçeneklere acil ihtiyaç olduğunu söylüyor.

“Hala erken aşamalardayız… ancak [yeşil ışık], hastaların ağrılarına yardımcı olan ilaçlara makul derecede güvenli ve etkili bir alternatif anlamına gelebilir” diye açıklıyor.

Kendi Kendinize Renk Terapisi 

Ruh halinizi iyileştirmek veya uykunuzu iyileştirmek için renkleri küçük şekillerde kullanmanın yanlış bir tarafı yok. Telefonunuzun veya bilgisayarınızın mavi ışıklarının sirkadiyen ritminizi etkilemesini önlemek için yatmadan birkaç saat önce kapatabilirsiniz.

Flux gibi yardımcı olabilecek bir yazılım var. Flux, bilgisayarınızın ışığının rengini günün saatine göre değiştirerek gece sıcak renkleri, gündüz güneş ışığı renklerini tetikler.

Bilgisayarınızın, akıllı telefonunuzun, tabletinizin ve TV ekranlarınızın yaydığı ışıktan koruyan mavi ışık önleyici gözlükleri de deneyebilirsiniz. Seçtiğiniz gözlüklerin gerçekten mavi ışığı engellediğinden emin olmak için satın almadan önce araştırma yaptığınızdan emin olun.

Gece ışığı

Bir gece lambasına ihtiyacınız varsa, loş kırmızı ışıklar kullanın. Bir araştırmaya göre, kırmızı ışık mavi ışıktan daha az sirkadiyen ritmi etkileyebilir.

Açık hava molaları

Odaklanma veya uyanık kalma konusunda sorun yaşıyorsanız, bol miktarda doğal mavi ışık alabileceğiniz bir yürüyüş yapın. Yeşil bitkilerle etkileşim de stresi azaltmak için doğal bir yol olabilir .

Renklerle süsleyin

Ayrıca benim yaptığımı yapabilir ve ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olması için evinizde renk kullanabilirsiniz.

İç mekan boyası dünyasında, renk terapisi basitçe alan için elde etmek istediğiniz bir ruh hali yaratarak kullanılır.

Size sakinlik ve denge getiren renkler banyolar ve yatak odaları için harika, dinlenmek için kullanılan tipik alanlardır.

Canlı, enerji verici tonlar, mutfaklarda ve yemek odalarında, canlı ve sosyalleşme için kullanılan alanlarda kullanılabilir.

Sonuç

Renklerin vücudun enerji sistemi üzerindeki etkileri tamamlayıcı tıp kültüründe uzun zamandır bilinmektedir.

Bursa’da ki kliniğimizde yaptığımız terapilerimize birde renk terapilerini ekledik.

Biorezonans + akupunktur + bach cicekleri yanında + renklerin enerjileri ile tedavilere devam.

Bugün hastamiz yeşil rengi seçti. Huzurun, kendini güvende hissetmenin rengi…..

Renk Terapisi

Renk Terapisi

Sizde Bursa’da ki kliniğimizde enerjinizi yükseltmek ve moodunuzu değiştirmek istiyorsanız bizi hemen arayın. Renk terapisinin gücünü içinizde hissedin.

Renk terapisi hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için 0552 670 00 52 nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

Herkese sağlık, mutluluk ve neşe dolu bir hayat dileğiyle…

Uzman Doktor Fulden Küçük

× Bize yazın