Sigara, ülkemizde olduğu gibi dünyada da büyük bir sorun ve sadece İngiltere’de her yıl sigaradan kaynaklı 80.000 ölüm yaşanmakta ve sigara içen her iki kişiden birinin gelecekte sigara kaynaklı bir hastalıktan öleceği öngörülmekte.
Her içilen 15 sigara vücudumuzda mutasyona neden olur ve kanserlerin nasıl başladığını merak ediyorsanız, mutasyona göz atmanızı isteriz…
Bu yazımızda sigara içtiğimizde vücudumuza neler oluyor onu anlatmak istiyoruz ve sonrasında size bir seçenek sunacağız..
Sigaranın etkileri bakalım nerelerde nelere sebebiyet veriyor…
Dolaşım
Sigaranızı keyifle içtiğinizi varsayarken aslında sigaranızın içinde bulunan katranın zehirleri kanınıza girmiş olmakta, bu zehirler kana karıştığında bakalım neler oluyor;
- Kanınızı kalınlaştırır ve pıhtı oluşumu olasılığı arttırı
- Kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı arttırarak kalbinizin normalden daha fazla çalışmasını sağlar
- Arterlerinizi daraltır ve organlarınız için gerekli oksijence zengin kan miktarını azaltır
Yukarıda meydana gelen durumlar sizin kalp krizi ve felç geçirmenize neden olabilecek belirtiler olabilir.
Kalp
Her sigara içtiğinizde, kalbinize ve kan dolaşımınıza zarar vererek koroner kalp hastalığı, kalp krizi, inme, periferik damar hastalığı (hasarlı kan damarları) ve serebrovasküler hastalık (beynimize kan sağlayan hasarlı arterler) gibi durumların olma riskini arttırır.
Sigara dumanından ve nikotinden gelen karbonmonoksit, kalbin daha hızlı çalışmasını sağlayarak kalbi zorlar. Yine kan pıhtılaşması riskini arttırır, sigara dumanından ki diğer kimyasal maddeler koroner arterlerinizin iç yüzeyine zarar vererek atardamarların kirlenmesine neden olur.
Daha açık konuşmak gerekirse sigara içmek kalp krizi geçirme riskinizi ikiye katlar ve sigara içiyorsanız hayat boyu sigara içmeyenlere göre koroner kalp rahatsızlığından ölme riskinizi iki katına çıkar.
Bir iyi haber ise sadece bir yıl sigara içmediğinizde riskiniz yarı yarıya azalır ve 15 yıl bıraktıktan sonra, riskiniz hiç sigara içmemiş birine benzer.
Mide
Sigara içenlerin mide kanseri veya ülsere yakalanma şansı yüksektir. Sigara içmek yemek borusunun alt ucunu kontrol eden kası zayıflatabilir ve mideden gelen asidin yanlış yöne gitmesine izin verebilir, bu da reflü olarak bilinen bir süreçtir.
Sigara içmek böbrek kanseri gelişimi için önemli bir risk faktörüdür ve ne kadar çok sigara içerseniz risk o kadar artar. Örneğin, araştırmalar, düzenli olarak günde 10 sigara içiyorsanız, sigara içmeyen birine kıyasla böbrek kanserine yakalanma olasılığınızın bir buçuk kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Günde 20 veya daha fazla sigara içiyorsanız bu oran iki katına çıkar.
Cilt
Sigara içmek cildinize gelen oksijen miktarını azaltır. Bu, sigara içerseniz cildinizin daha çabuk yaşlandığı ve gri ve donuk görüneceği anlamına gelir. Vücudunuzdaki toksinler de selülite neden olur.
Sigara içmek cildinizi 10 ile 20 yıl arasında erken yaşlandırır ve özellikle göz ve ağız çevresinde yüzünüzün kırışması olasılığını üç kat artırır. Sigara içmek bile size solgun, sarı-gri bir ten ve çukur yanaklar verir ve bu da zayıf görünmenize neden olabilir.
İyi haber şu ki, sigarayı bıraktığınızda, sigaranın neden olacağı cilt bozulmalarının önüne geçmiş olacaksınız.
Kemikler
Sigara içmek kemiklerinizin zayıflamasına ve kırılgan olmasına neden olabilir. Kadınların sigara içmeyenlere göre kırılgan kemiklerden (osteoporoz) muzdarip olma ihtimalleri daha yüksek olduğu için özellikle dikkatli olmaları gerekir.
Beyin
Sigara içiyorsanız, sigara içmeyen birine göre felç geçirme olasılığınız daha yüksektir.
Aslında sigara, felç geçirme riskinizi en az %50 artırır, bu da beyin hasarına ve ölüme neden olabilir. Ve sigara içerek felçten ölme riskinizi ikiye katlarsınız.
Sigara içmenin inme riskinizi artırmasının bir yolu, beyin anevrizması geliştirme şansınızı artırmasıdır. Bu, kan damarı duvarındaki bir zayıflığın neden olduğu kan damarındaki çıkıntıdır. Bu, bir tür felç olan subaraknoid kanama olarak bilinen son derece ciddi bir duruma yol açacak şekilde yırtılabilir veya patlayabilir ve geniş beyin hasarına ve ölüme neden olabilir.
İyi haber şu ki, sigarayı bıraktıktan sonraki iki yıl içinde, inme riskiniz sigara içenlerin yarısına düşecek ve beş yıl içinde sigara içmeyenlerle aynı olacak.
Akciğerler
Ciğerleriniz sigaradan çok kötü etkilenebilir. Öksürük, soğuk algınlığı, hırıltılı solunum ve astım sadece başlangıçtır. Sigara içmek zatürre, amfizem ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilir. Sigara içmek akciğer kanserinden ölümlerin %84’üne ve kronik obstrüktif akciğer hastalığından (KOAH) ölümlerin %83’üne neden olur.
İlerleyen ve zayıflatıcı bir hastalık olan KOAH, kronik bronşit ve amfizemi içeren bir dizi akciğer hastalığının adıdır. KOAH’lı kişiler, öncelikle hava yollarının daralması ve akciğer dokusunun tahrip olması nedeniyle nefes almakta güçlük çekerler. KOAH’ın tipik semptomları şunları içerir: aktif olduğunda nefes darlığının artması, balgamla birlikte kalıcı öksürük ve sık göğüs enfeksiyonları.
KOAH’ın erken belirtileri genellikle ‘sigara içenlerin öksürüğü’ olarak reddedilebilirken, eğer insanlar sigara içmeye devam ederse ve durum kötüleşirse, yaşam kalitelerini büyük ölçüde etkileyebilir. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz ve bunu yapmanın en etkili yolu sigarayı bırakmaktır.
Maalesef ki 2020 yılında ortaya çıkan koronavirüs (covid-19) en çok sigara içenleri ve KOAH hastalarını etkilediği için sigarayı bırakmanız için bir neden daha olarak size söylemeyi gerekli buluyoruz.
Ağız ve boğaz
Sigara içmek ağız kokusu ve diş lekesi gibi hoş olmayan sorunlara neden olur ve ayrıca diş eti hastalığına neden olabilir, tat duyunuza zarar verebilir ve ağızda pamukçuk oluşmasına neden olabilir.
Sigara içmenin ağzınızda ve boğazınızda neden olduğu en ciddi hasar dudaklarınızda, dilinizde, boğazınızda, gırtlağınızda ve yemek borunuzda kanser riskinin arttırmasıdır. Orofarengeal kanserlerin (boğazın bir kısmında kanser) %93’ünden fazlası sigara içmekten kaynaklanır.
İyi haber şu ki, yıllarca kullandıktan sonra bile tütün kullanmayı bıraktığınızda, baş ve boyun kanserine yakalanma riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz. 20 yıl boyunca sigaradan kurtulduğunuzda, baş ve boyun kanseri riskiniz sigara içmeyenlerinkine indirilir.
Üreme ve doğurganlık
Sigara, penise kan sağlayan kan damarlarına zarar verdiği için erkekte iktidarsızlığa neden olabilir. Ayrıca spermlere zarar verebilir, sperm sayısını azaltabilir ve testis kanserine neden olabilir. İngiltere’de 20’li ve 30’lu yaşlarındaki 120.000 kadar erkek, sigaranın doğrudan bir sonucu olarak iktidarsızdır ve sigara içen erkeklerin sperm sayısı sigara içmeyenlere göre daha düşüktür.
Kadınlar için sigara içmek doğurganlığı azaltabilir. Bir çalışma, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre gebe kalmanın bir yıldan fazla sürmüş olma ihtimalinin üç katın üzerinde olduğunu buldu. Çalışma, sigara içen kadınların doğurganlığının sigara içmeyenlerin %72’si olduğunu tahmin ediyor.
Sigara içmek ayrıca rahim ağzı kanseri riskinizi artırır. Sigara içenler, kansere dönüşebilen vücuttaki HPV enfeksiyonundan daha zor kurtulabilirler.
Hamileyken sigara içmek düşük, erken doğum, ölü doğum ve hastalığa neden olabilir ve ani bebek ölüm riskini en az %25 artırır.
Evet, yukarıda yazılanlara daha yüzlerce satır ekleyebiliriz ama iyi bir haberimiz de var… Sigara içmeyi bıraktığınız andan itibaren vücut kendisini toparlamaya başlıyor ve sağlığınıza her gün bir adım daha yaklaşıyorsunuz.
Sigaranın zararlarından bahsettik, bırakınca toparlayacağınızdan bahsettik peki bu sigarayı nasıl bırakacağız. Belki kaç kez denediniz ama sigarayı bir türlü bırakamadınız. Şimdi ne yapmalı da sigarayı bırakmalı diyorsanız, size harika bir tedavi yöntemimiz var.
Biorezonans ile sigara bırakma tedavisini, Bursa’da ki kliniğimizde Uzman Doktor Fulden Küçük gerçekleştirmekte ve hiçbir yan etkisi olmayan, ağrısız, acısız bir şekilde sigarayı bırakmak isteyenleri biorezonans, akupunktur, fitoterapi ve aromaterapi yöntemleriyle kombine bir şekilde sigarayı bırakmasını sağlıyoruz.
Sigarayı nasıl bıraktırdığımıza dair daha fazla bilgi için sigara bırakma tedavisi yazımıza göz atmanızı istiyoruz ve Bursa dışından gelecek danışanlarımız için konaklama ve ulaşım imkanını bildirerek sizlere sağlıklı günler diliyoruz.
Sigarayı bugün bırakmak sizi hem sağlık hem de ekonomik açıdan mutlu ve huzurlu günlere eriştirecektir, kendinize bugün bir iyilik yapın ve bizi 0552 670 00 52 no’lu telefondan arayarak sigara bırakma tedavisi hakkında detaylı bilgi alın…
Sevgiyle ve sağlıkla kalın.
Uzm. Dr. Fulden Küçük
2 Yorum
Ergin pazarcık
Ben sigarayı 9 yıl bıraktım hiç içmedim fakat 8 aydır içmeye başladım öksürük ve balgam arttı tekrar bırakmak istiyorum.
Fulden Küçük
Ergin Bey merhaba,
Kliniğimiz Bursa’da ve bugüne kadar bir çok zorlu danışanımız sigarayı bıraktılar. İletişim numaralarımızdan bizleri arayarak kafanızda ki soruları bize sorabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.