Ne zaman cildi güzel birine rastlasak ve bu güzelliğin sırrını sorsak alacağımız cevap büyük oranda peeling olacaktır… Peeling yabancı kökenli bir kelime olsa da sanırım bütün hanımlar ve hatta beyefendiler de dahil olmak üzere bilmeyenimiz yoktur. Bu yazımızda peeling dünyasına giriş yapacağız ve yeni peeling uygulaması olan BioRepeelCl3 nedir, nasıl etkiler gösteriyor, öncesi ve sonrası ile sizlerle güzellik sırlarımızı paylaşmış olacağız…
Peeling Nedir?
Peeling, İngilizce kökenli bir kelimedir ve Türkçe mana olarak soymak, cilt temizleme anlamına gelmektedir. Kozmetik sektörü olarak peeling kelimesi cildin en üst tabakasının fiziksel yada kimyasal veya ikisinin bir arada kullanılarak cildin üst tabakasının inceltilmesi veya kısmen soyulması ile epidermis tabakasından uzaklaştırılması anlamına gelmektedir. Geniş bir tabir olarak ise cildin ölü hücrelerden arındırılması işlemi olarak ta nitelendirebiliriz.
Peeling yapılan cilt yüzeyi ölü hücrelerden arınmış, tazelenmiş ve yenilenmiş olarak karşımıza çıkar. Cilt yüzeyinde var olan hafif pürüzler, izler ve siyah noktalar peeling yöntemi ile minimize edilir ve ışıl ışıl canlı, nefes alan bir cilt ile hayatımıza capcanlı devam ederiz.
Cildin ölü derilerinden arındırılması olarak adlandırdığımız peeling işlemi bugün bir çok farklı yolla yapılabilmektedir. Bu yöntemleri sırasıyla inceleyelim;
Peeling çeşitleri günümüzde kimyasal, karbon, lazer ve doğal peeling yöntemleri olmak üzere çeşitlendirilebilir. Hangi peeling yönteminin yapılması gerektiği kişinin cilt tipi ve ihtiyacına göre belirlenir. Peeling yaptırmak istiyorsanız bu konuda uzman doktorunuza danışmadan karar vermemeniz önemle rica olunur!!!
Saydığımız bu peeling çeşitlerini bir kaç cümleyle açıklayalım ve sonrasında derinlemesine analiz edelim. Kimyasal peeling, cildin en üst ölü tabakasını temizlemek için yapılan bir uygulamadı, bu işlem sırasında kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Karbon peeling yöntemi ile akne ve leke gibi cilt sorunlarının giderilmesi ve cilt gençleştirilmesi için yapılan peeling çeşididir. Karbon peeling uygulamasında hazırlanan solüsyon cilde uygulanır ve sonrasında lazer tekniği ile peeling işlemi yapılır. Lazer peeling yöntemi de diğer peeling yöntemleri gibi cildin üst ölü hücre tabakasını kaldırmak için yapılan işlemdir ve burada kullanılan yöntem lazer olmaktadır. Ve herkesin merak ettiği doğal peeling yöntemi ise herkesin evinde kendi başına yapabileceği malzemelerle yapılan peeling işlemidir.
Peeling işlemi temelde cildin ölü hücrelerden arındırılması işlemidir, uzman kişiler tarafından yapılmasının önerilme sebebi ise yanlış yapılan peeling uygulamaları sonrasında cildin kızarması, sivilcelenmesi, zarar görmesi ve hatta enfekte olması gibi istenmeyen durumların söz konusu olmasındandır.
Peeling, uzman kişiler tarafından yapıldığında ise kişiye özel olarak hazırlanır. Kişinin cilt tipi ve sorunları yapılacak olan peelingin çeşidini belirler. Doğru uygulanan peeling yöntemi sonrasında cilt yüzeyinde var olan sorunlar azaltılarak cildin yenilenmesi ve tazelenmesi sağlanır. Ölü hücrelerin ciltten arındırılması ile yeni hücre oluşumları tetiklenir ve cilt yüzeyinde ki pürüzlü yapının azalmasıyla, daha pürüzsüz, daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.
Havaların soğumasıyla yaşanan cilt kurulukları, yazın güneş etkisiyle oluşan cilt lekeleri, kavrengi ve siyah tonlarda ki lekeler, çatlaklar, siyah noktalar, sivilce ve akne izleri gibi bir çok cilt sorunu için peeling oldukça iyi bir tedavi yöntemidir. Bütün bunlara ek olarak arındırılan ölü hücreler sonrası, cildin yeni hücre üretmesi tetiklendiği için esnekliğini kaybeden ve sarkmaya başlayan cilt, tekrar eski haline kavuşur ve canlanır.
Evde Doğal Peeling Nasıl Uygulanır?
Sanırım bu yazımızın en çok merak edilen başlıklarından birisi de evde peeling nasıl yapılır konusudur. Yüzeysel peeling olarak adlandırabileceğimiz bu yöntemi isteyen herkes evde kendi başına yapabilir, derinlemesine temizlik ve bakım isteyen durumlarda ise mutlaka bir uzmanın hijyenik bir ortamda peeling işlemini gerçekleştirmesi gerektiğini tekrardan hatırlatalım ve evde peeling nasıl uygulanır bir bakalım…
Evde peeling için ister eczanelerde hazır satılan peeling ürünlerini isterseniz evde kendiniz doğal ürünlerde elde edeceğiniz peeling malzemesi ile yapabilirsiniz. Evdeki doğal malzemeler ile peeling yapmak istiyorsanız en basit olarak zeytinyağı, öğütülmüş kahve ve domates gibi malzemelerden elde ettiğiniz karışımı cilt yüzeyine haftada 1-2 kez olmak kaydıyla sürebilirsiniz. Bu uygulamada cildinize sürdüğünüz karışımı 5 dakika kadar beklettikten sonra cildimizi iyi yıkayıp kurularız. Daha sonrasında ise cildimizin doğal nem dengesinin sağlanması için cilt tipimize uygun nemlendirici krem ile cildimizi besleriz.
Evde doğal malzemelerle hazırladığınız peeling karışımını göz ve dudak çevresi hariç tüm yüz bölgesine uygulayabilirsiniz. Evde yapacağınız peeling uygulamasında en iyi sonucu olabilmekte için cilt gözeneklerinin açık olması için ılık bir duş almak yardımcı olacaktır. Eğer mümkün ise artık herkesin kolaylıkla satın alabileceği fiyatlarda olabilen buhar banyosu cihazları ile cildimize uyguladığımız buhar sonrasında hazırladığımız karışımı, izin verdiğimiz yerlere kullanabilirsiniz.
Doğal peeling karışımını yüzümüze uygularken dairesel hareketler ile masaj yaparak uygulamayı unutmayınız. Yüzünüz haricindeki bölgelere de evde doğal peeling yapmak istiyorsanız bu önerdiğimiz karışımı yüz, boyun, dirsek, ayak gibi çeşitli bölgelerimize de uygulayabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki bu yapılan peeling işlemi yüzeysel peeling olarak kalacaktır ve orta ve derin peeling işlemi için mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmenizi tavsiye ediyoruz.
Geleneksel Doğal Peeling Yöntemi İpek Kese
Yüzeysel peeling yöntemleri arasında yer alan bir diğer yöntem ise aslında herkesin bildiği ama günümüz şartlarında pek yapmadığımız bir yöntem olan kese yöntemidir. Osmanlı Harem kadınlarının güzelliği dillere destandır ve güzellik sırları arasında bir çok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en basit olanı ve gerçekten de faydalı olanlarından birisi de geleneksel ipek kese yöntemidir.
Eski zamanlarda hamam kültürü hem kirlerden arınma hem de sosyalleşme yeri olarak işlev görüyordu. Bir çok Türk filminde hanımların hamam sefası işlenmiş ve Osmanlı kadınlarının da hamam sefası sadece rahatlama yöntemi haricinde bir de güzellik sırları olmuştur. Bu kadar anlattığımız kese ile doğal peeling yöntemi nasıl olur bir bakalım..
İlk olarak hamam, göbek taşı ve kese üçlüsünün arasında ki bağlantıyı açıklayalım. Hamamlar malum oldukça sıcak yerlerdir ve hamamın en sıcak yeri altında ateş yanan göbek taşıdır. Hamamlarda ortama sıcaklık sırt ve yer yüzey sıcaklığı olarak 40 – 45 dereceleri bulmaktadır, göbek taşı olarak ifade edilen yerde ise 50 – 55 derece sıcaklıklara varan bir durum söz konusudur. Klasik bir söz varya hamama giren terler, gerçekten de hamama girdiğiniz anda terlersiniz ve bu sizin toksinlerinizden arınmanızı sağlar. Glutatyon terapisinin amacı olan toksinlerin atılması işlemi hamamlarda kolaylıkla olabilmektedir.
Hamamlarda kese atılmadan önce vücudun yumuşaması ve gözeneklerin açılması için en az 15 – 20 dakika kadar göbek taşında uzanılması gerekir. Bu sayede göbek taşından alınan ısı ile vücut gevşer ve gözenekler açılır. Doğal ipekten elde edilen kese ile dairesel hareketler ile yapılan kese uygulaması ile tüm cildin ölü derileri uzaklaştırılır ve cilt hamam ve kese sonrası tertemiz, nefes alır bir hale kavuşur.
Peki bu korona virüs günlerinde hamamlara gidemezsek ne yapmalıyız sorusunun yanıtı ise, evinizde kendiniz kese yaparak doğal peeling yapabilirsiniz olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken, aynı göbek taşında olduğu gibi en az 15 – 20 dakika kadar dayanabileceğimiz bir sıcaklıkta suyun altında durmak ve gözeneklerin açılmasını sağlamak olacaktır. Daha sonrasında ise ipek kesemize hiç bir şekilde sabun yada temizleyici maddesi dökmeden, çok bastırmadan dairesel hareketler ile cildin ölü derilerden arındırılması olacaktır. Yüzümüze de ipek kese ile yapacağımız peeling için yine çok bastırmadan yapmaya özen göstermeliyiz. Doğal peeling yöntemlerinden olan kese ile peeling bu şekilde yapılmaktadır.
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling uygulamalarında da yine cildin pürüzsüz, sağlıklı ve genç görünmesi için üst kısmının arındırılma işlemi vardır. Diğer yöntemlerden farkı ise uygulamada kimyasal ürünlerden faydalanılır. Hafif, orta ve derin olmak üzere üç çeşit kimyasal peeling uygulaması yapılmaktadır.
Genel olarak cilt yüzeyinde var olan leke, iz ve kırışıklıkların giderilmesi için yapılmaktadır. Hafif kimyasal peeling uygulamasında cildin en dış tabakası olan epidermis güzelce temizlenir ve derin olmayan kırışıklıklar, cilt rengindeki düzensizlikler ve sivilce izleri gibi sorunlar bu hafif kimyasal peeling uygulaması ile giderilmektedir. Bir başka durum olan cilt kuruluğu tedavisi içinde hafif kimyasal peeling uygulaması yapılmaktadır.
Orta kimyasal peeling uygulamasında ise epidermis dokusu ve dermis tabakasının temizlenmesi için yapılan uygulamadır. Bu yöntem ile yapılan soyma işlemi ile daha derin kırışıklıklar, lekeler ve sivilce izleri giderilebilir, orta kimyasal peeling işlemi yapıldıktan 9 ay sonra tekrar yapılması tavsiye edilir.
Derin kimyasal peeling uygulamasında ise dermis tabakasının orta ve alt katmanlarının temizlenme işlemidir. Yalnız tek bir seferlik yapılması tavsiye edilen bu kimyasal peeling işleminde karbolik asit olarak bilinen fenol kullanılır.
Karbon Peeling
Cilt gençleşmesi ve lekelerin giderilmesi için tercih edilen karbon peeling uygulamasında ilk olarak cilde karbon solüsyon sürülür ve solüsyon cilt üzerinde 20 dakika kadar bekletildikten sonra lazer peeling yöntemi ile cilt derinlemesine temizlenir. Solüsyon sonrasında kolajen yapı güçlenir, gözenekler daralır ve cilt sıkı bir görünüme kavuşur.
Karbon peeling seans sayıları cilt tipine göre değişkenlik göstermektedir, genel olarak 1-2 seansta tamamlanabilen karbon peeling uygulaması, cildin durumuna göre 5 seansa kadar yapılabilmektedir. Karbon peeling sonrası cildin 3 ile 6 ay arasında en yüksek seviyede gençleştiğini, parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuştuğunu gözlemleyebilirler.
Ağrısız ve acısız bir peeling yöntemi olan karbon peeling yöntemi her mevsim yaptırılabilir ve eski sivilce lekelerinin giderilmesi konusunda etkili bir peeling yöntemidir.
Lazer Peeling
Farklı türdeki lazerlerin kullanımıyla yapılan lazer peeling, cilde zarar vermeden cilt temizliği yapılmasını sağlar. Cilt sıkılaştırılması, yara izleri, yüzeysel güneş lekeleri, yıpranmış cilt görünümü sorunlarda uygulanan lazer peeling genellikle yüz ve boyun bölgesinde tercih edilir.
İşlem uygulanacak bölge özel bir solüsyonla temizlendikten sonra lazer uygulaması işlemi uygulanmaya başlanır ve bir miktar ağrıya neden olabilen bu yöntem cilt durumuna göre 15 ile 60 dakika kadar sürebilir. Bu peeling uygulamasında yüzeysel ve derinlemesine temizlikte yapılabilmektedir.
Görüldüğü gibi bir çok peeling uygulaması bulunmaktadır. Yazımızın en başında bahsettiğimiz yeni bir uygulama olan BioRePeelCl3 uygulaması öncesi ve sonrası fotoğraflarıyla gerçekten merak uyandırmaktadır.
BioRePeelCl3 Uygulama Örnekleri Öncesi ve Sonrası
BioRePeelCl3 tüm vücut, yüz, boyun, dekolte gibi yerlere uygulanabilen yenilikçi iki fazlı, biyo uyarıcı, canlandırıcı ve peeling özelliği olan ana bileşen olarak %35 oranında TCA (trikloroasetik asit) içeren bir medikal bileşendir.
3 Seans BioRePeelCl3 FND uygulama sonrasında gerçekleşen Öncesi Sonrası deneyimi
4 Seans BioRePeelCl3 FND uygulama sonrasında gerçekleşen Öncesi Sonrası deneyimi
5 Seans BioRePeelCl3 Body uygulama sonrasında gerçekleşen Öncesi Sonrası deneyimi